wat is theofictie?
introductie (filmpje!)

introduction (movie!) In English
veel gestelde vragen

materialen
module 16/18 jaar

meer lezen
artikelen
articles In English

reageer
reacties studenten
reacties docenten
contact

Theofictie is pluriform onderwijs in de praktijk. 

door: Jan Willem Breuk, docent levensbeschouwing

 

In de wereld van onderwijs en vorming zijn we gewend geraakt aan nota’s vol met termen en begrippen waarvan alleen een groepje ingewijden de betekenis kent.

Het wachten is dan vaak op een initiatief waardoor helder wordt hoe bepaalde begrippen in de dagelijkse praktijk “vertaald”kunnen worden.

Theofictie wil zo een initiatief zijn: begrippen als “actief pluriform onderwijs” en “levensbeschouwing” worden voor zowel leerkrachten als leerlingen op een concrete wijze behandeld.

Uitgangspunt bij theofictie is de stelling dat ieder kind het recht heeft om een eigen levensbeschouwing te kiezen en te belijden.

Voor het maken van een verantwoorde keuze is het echter van belang eerst te weten wat er “te koop “is. Met theofictie maken leerlingen kennis met een breed scala levensbeschouwingen.

Er wordt gewerkt met concrete vragen:

Op bovenbeschreven wijze zijn leerlingen bezig om het begrip “actief pluriform”in de praktijk vorm en inhoud te geven.

Theofictie is het samen verkennen van belangrijke vragen en mogelijke antwoorden met betrekking tot leven en dood. Daarmee krijgen begrippen als “pluriform onderwijs”en “levensbeschouwing”een boeiende en begrijpelijke vertaling!