wat is theofictie?
introductie (filmpje!)

introduction (movie!) In English
veel gestelde vragen

materialen
module 16/18 jaar

meer lezen
artikelen
articles In English

reageer
reacties studenten
reacties docenten
contact

In oktober 2007 presenteerden studenten van pabo 2 in Groningen hun theoficties in de vorm van ‘shops’. Klasgenoten en docenten uit Nederland, Portugal, Slovenië en Denemarken gingen ‘shoppen’. Hieronder enkele opmerkingen van studenten over (hun) theofictie.

"Er valt dus goed af te leiden dat de theofictie, het shoppen naar je eigen geloof, helemaal geen gek verschijnsel is. In het begin van de KGS colleges keek ik hier heel gek tegen aan. ‘Wie doet nou zo iets geks’. Maar door deze colleges ben ik gaan beseffen dat we eigenlijk niets anders doen. In de hedendaagse geschiedenis houdt men zich continu bezig met het verkrijgen van je eigen ik …. Je eigen ik die ontstaan is door te shoppen …. Binnen de verschillende reeds bestaande religies. Een erg zinvol en leerzaam module!"

 

"Ik vond het heel leuk om onze normen en waarden in een levensbeschouwing kwijt te kunnen en die ook op deze wijze te presenteren aan andere mensen. Zo ben je toch intensief bezig met waar jij voor staat en wat je doel is in het leven. Je denkt er in het dagelijks leven nooit zo diep over na. Ook vond ik het leuk om te horen hoe andere mensen tegenover dingen stonden.?"

 

"Al met al vond ik het presenteren van onze shop en het kijken naar de andere shops een leerzame ervaring."

"In het begin vond ik het erg moeilijk om alle geloven van elkaar te onderscheiden en om er belangrijke waarden uit te halen. Ik vond, en vind nog steeds, dat ieder geloof bepaalde ideeën heeft waarin ik me wel kan vinden. Dat was natuurlijk precies de bedoeling van de shop, maar op dat moment had ik dat besef nog niet helemaal."

 

"Met een van de laatste bezoekers, een mevrouw, heb ik een erg leuk en interessant gesprek gevoerd over de gedachte achter onze Theofictie, wat eindigde in mijn gedachte over het geloof en de zin van het leven. Zulke gesprekken en onderwerpen zijn voor mij van een meerwaarde en zorgen voor diepgang en essentie."

 

"Wij vonden het als groep erg interessant om bezig te gaan met ons eigen geloof. Toen we de opdracht kregen vonden we het wat vaag en waren we niet altijd even serieus, maar naarmate we verder kwamen kreeg ons geloof steeds meer body en werden wij ook steeds serieuzer. We kregen er steeds meer plezier in."

 

"Uiteindelijk heb ik ontzettend veel opgestoken van het maken van een theofictie met mijn klasgenoten. Ik heb ontdekt hoe verschillend iedereen leeft en vooral denkt. Natuurlijk wist ik dat iedereen een ander leven heeft, maar dat dat zoveel invloed heeft op je ideeën wist ik niet."

 

"Ik vond het een ontzettend leerzame en interessante opdracht."